Lej en programmør

Vi hjælper vores kunder til succes...

NTO YouTube-kanal

Se videoer af vores projekter på vores YouTube kanal......

Dansk automation effektiviserer – i Spanien

Nordtec Optomatic A/S (NTO) har siden starten af 2011 haft et nært samarbejde med virksomheden VDT om udvikling og levering af unik automation. Hvor VD-Technique (VDT) er den branchekyndige maskinspecialist, har NTO unik viden, når det kommer til opbygning af styringer, tavler og programmering af specialmaskiner. Dermed er der tale om et godt match mellem kompetencer, og det er kommet gartneribranchen i Spanien til gode.

Samarbejdet mellem NTO og VDTAgromillora2 begyndte i starten af 2011, og det har ført til udvikling og produktion af unik teknologi. VDT, som er en specialistvirksomhed inden for udvikling af udstyr til gartneri branchen verden over, havde valgt at finde en ny og bedre leverandør til deres maskiners el-styringer. Det faldt sammen med en ny og spændende ordre. VDT’s kunde, der er en international gartnerigigant, ønskede sig en automatiseringsløsning Agromillora1til tre gigantiske drivhuse i Spanien på hver 15.000 kvadratmeter. Automatisering skulle løse opgaven med at hente og bringe planteborde til drivhusenes personale. Som leverandør af gartneriløsninger har VDT valgt at outsource al styring, programmering og IT til specialister. Dermed sikres kvaliteten, og omkostninger til løbende at være på forkant med teknologierne kan bedre styres, mener teknisk direktør for VDT, Henrik Frederiksen. Efter en god dialog blev han overbevidst om, at NTO kunne løse opgaven og blive VDT’s nye foretrukne styringsleverandør.

Tillid er grundlaget for udvikling af avanceret automation “Det vigtigste i et samarbejde er for os, at vi har tillid til, at vores partner er med hele vejen. Hvis der er tilretningerAgromillora4, og det er der altid, som skal foretages ude i gartnerier, så skal vi være sikre på, at vores leverandører er med os hele vejen, også selvom det foregår i Spanien. Det fornemmede vi, at NTO kunne leve op til, og det var grunden til, at vi valgte dem,” siger Henrik Frederiksen. Selve opgaven bestod i at levere styring og programmering til en række 1,5 tons tunge maskiner, der håndterer planteborde i drivhuse. Udfordringerne har bestået i at levere en løsning, som er stabil, sikker og samtidig med en avanceret styring. Der skulle også tages højde for økonomien, hvilket betød, at første version blev skrinlagt til fordel for en model, der på mere økonomisk vis kunne udnytte nye komponenter. Eksempelvis kommunikerer systemet via industrielt WI-FI, der på trods af krav om rækkevidder på op til Agromillora5150 meter, fungerer upåklageligt. Styringen af maskinerne er baseret på Siemens PLC’ere og tilhørende kontrolpaneler. I modsætning til den traditionelle opbygning, er maskinerne konstrueret med en række mindre PLC’ere forbundet i Ethernet-netværk. Det er en nyere trend indenfor opbygning af styringssystemer, som blandt andet er blevet aktuel på grund af stadigt billigere komponenter. Derudover giver metoden en række fordele og fleksibilitet.

Samarbejde og support på tværs af landegrænser En udfordring har også været at sikre brugervenligheden til de særlige forhold. Gartnerimedarbejdere i Spanien har typisk en meget kort uddannelse – ofte væsentligt kortere end en dansk ufaglært medarbejder. Det stiller krav til betjeningspanelet, en Siemens touch-skærm, hvor alt skal opbygges, så det er let forståeligt og Agromillora3enkelt at forklare til nye medarbejdere. De leverede maskiner er unikke i deres opbygning, og det er første gang, at maskiner til håndtering og transport af planteborde i indendørs gartnerier kan arbejde med hele fire borde i lag på samme tid. For NTO tog opgaven ca. en måned af løse udfra VDT’s krav, og derefter kom ca. en måned med tilpasninger. Sidenhen har der været nogle enkelte tilretninger til løsningen til gartneriet i Spanien, men en stor del af disse kunne foretages hjemmefra. Maskinerne er nemlig via en VPN-opkobling tilgængelig fra NTO’s hovedkontor. Her kan der foretages tilpasninger og overvågning i realtime, og det er sket flere gange. Den spanske manager ringer direkte til NTO og forelægger et problem med maskinen, hvorefter NTO´s medarbejder logger på og begynder en fejlsøgning. Som regel er der blot tale om småfejl, som eksempelvis en fysisk forhindring for en sensor, der gør at maskinen ikke kan gøre. Det smarte er, at NTO hurtigt kan se, hvilken sensor der er skyld i fejlmeddelelsen, og således kan NTO´s medarbejder straks give besked til gartneriet om, at fejlen efter al sandsynlighed skyldes, at der står noget foran en helt bestemt sensor.

Stort perspektiv for automation i branchen Maskinen har nu kørt i månedsvis uden problemer i Spanien, og gartneriet har bestilt endnu en maskine til et drivhus på en anden lokation. Kunden er tilfreds og er interesseret i at effektivisere yderligere på nogle af koncernens andre gartnerier. “I de fleste større og mere effektive drivhuse er man begyndt at arbejde sådan, at planterne kommer til medarbejderne, ikke omvendt, som man traditionelt har gjort. Det giver mange fordele at kunne koncentrere arbejdet til arbejdstationer, og der er et stort marked for at levere de automationsløsninger, som gør det muligt,” siger Henrik Frederiksen, der påpeger det store økonomiske potentiale, der har været for kunden. I hvert drivhus, af den størrelse, der er leveret til i dette tilfælde, kan der spares mellem 6-8 fuldtidsstillinger. Det er et interessant perspektiv for hele branchen.

Retur til cases